pin, map pins vector clipart image photo Εθνικής Αντιστάσεως 19, Καλαμαριά
Επικοινωνία  : telefone logo telephone png clipart 2310242890mobile circle logo png 694 502 2127

Follow us : Round Blue Facebook Logo PNG Free Downloadinstagram icon suzem limited make known

Έλεγχος ωοθηκικού φορτίου - Γονιμότητας

Έλεγχος του ωοθηκικού αποθέματος

 

Υπολογίζεται μέσω εξετάσεων αίματος της AMH (Αντιμυλλέριος ορμόνη – Anti-Müllerian hormone), η οποία παράγεται από τα κοκκιώδη κύτταρα των μικρών ωοθυλακίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Η ΑΜΗ εκφράζει το ωοθηκικό απόθεμα. Η μέτρησή της δεν εξαρτάται από την ημέρα του κύκλου.

Για τον έλεγχο του ωοθηκικού αποθέματος επίσης διενεργείται κολπικός υπέρηχος και μέτρηση των ωοθυλακίων (antral follicle count) στις ωοθήκες. Ο αριθμός αυτός αντανακλά τις εφεδρείες των ωοθηκών σε ωάρια και αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο για την εκτίμηση της ποσότητας των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες. Όσο πιο πολλά ωάρια φέρουν οι ωοθήκες τόσο πιο πολλά αναπτύσσονται σε κάθε κύκλο.

Ο έλεγχος του αποθέματος των ωοθηκών βοηθάει τον γυναικολόγο να αποφασίσει για το πρωτόκολλο διέγερσης ωοθηκών και τη δοσολογία των ορμονών.

 

Ανάλυση Σπέρματος

Η ανάλυση σπέρματος αποτελεί έναν αδρή έλεγχο βασικών παραμέτρων του γενετικού υλικού του άντρα: συγκέντρωση σπερματοζωαρίων, αριθμό, κινητικότητα και μορφολογία.

Εάν η αρχική ανάλυση σπέρματος του άνδρα είναι μη φυσιολογική, θα ζητηθεί δεύτερη ανάλυση για να επαληθευτεί ότι το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς μια ανωμαλία. Ανάλογα με τα ευρήματα, οι ειδικοί μας στη γονιμότητα μπορεί στη συνέχεια να ζητήσουν περισσότερο εξειδικευμένες αναλύσεις.

Για ορισμένους άνδρες, απαιτείται πιο προηγμένη ανάλυση σπέρματος, έτσι ώστε να προσδιοριστεί εάν μια ανωμαλία στο DNA του σπέρματος θα μπορούσε να εμποδίσει τη γονιμοποίηση ή να συμβάλλει σε επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Ο κατακερματισμός του σπερματικού DNA μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Εάν το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που φέρει κατακερματισμενο DNA είναι υψηλό, σύμφωνα με μελέτες, οι πιθανότητες δημιουργίας υγιών εμβρύων είναι χαμηλότερες.

 

Σαλπιγγογραφία

 

Η σαλπιγγογραφία είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο που κύριο στόχο έχει τη διερεύνηση της υπογονιμότητας με τον έλεγχο της διαβατότητας των σαλπίγγων. Πρόκειται για μια εξέταση μέσω της οποίας απεικονίζεται η μήτρα και οι σάλπιγγες και εντοπίζονται τυχόν αποφράξεις ή εγγενή προβλήματα στις δύο αυτές περιοχές.

Η σαλπιγγογραφία ή αλλιώς υστεροσαλπιγγογραφία, διενεργείται σε ακτινολογικό μηχάνημα με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσω καθετήρα που τοποθετεί ο γιατρός στον τράχηλο, η πορεία της οποίας παρακολουθείται σε οθόνη ακτινοσκοπήσεων. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου μισή ώρα. Η ουσία κατευθύνεται από τη μήτρα προς τις σάλπιγγες και η πορεία παρακολουθείται ακτινοσκοπικά.

Μέσω της σαλπιγγογραφίας μπορεί να εντοπιστεί η απόφραξη των σαλπίγγων που έχει προκληθεί από συμφύσεις, φλεγμονές και όγκους και δυσκολεύει τη γονιμοποίηση, αλλά και να αναγνωριστεί μια ανατομική ανωμαλία της μήτρας που ενδεχομένως να οδηγεί σε αποβολές ή αποτυχία εμφύτευσης.

 

Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία

 

Η υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία βασίζεται στις αρχές της κλασικής σαλπιγγογραφίας όσον αφορά τη διαδικασία, απλώς αντί για τη σκιαγραφική ουσία, χρησιμοποιείται ένα ειδικό τζελ, το οποίο είναι υποαλλεργικό και πέρα από τον διαγνωστικό του ρόλο, μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού διαθέτει και ήπια αποφρακτική δράση. Η εξέταση δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία ούτε τη λήψη αντιβίωσης ή αναλγητικού. Σε αντίθεση δε με την κλασική σαλπιγγογραφία, δεν χρειάζεται να γίνει σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου, αν και καλό είναι να διενεργείται πριν από την ωορρηξία.